Objavljeno: 25.11.2022Kategorije: Aktualne informacije

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije postopoma uvaja obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila plače prek informacijskega sistema SPOT oziroma vmesnika eNDM za poslovne subjekte, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije. Vlaganje eZahtevkov je omogočeno že od leta 2017, obvezno pa bo na podlagi novele Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja postalo s 1. januarjem 2023.

Če ne boste imeli pripravljenega vsega potrebnega za oddajo elektronskih zahtevkov za refundacijo nadomestil plač (v nadaljevanju: eZahtevkov) takoj v začetku januarja 2023, boste prve eZahtevke lahko vložili tudi pozneje, vendar pri tem upoštevajte, da je zastaralni rok za vložitev zahtevka 3 leta.

Da ne bi prihajalo do večjih zamud pri vlaganju eZahtevkov in posledično do zamika nakazil, na ZZZS pozivajo, da že pred iztekom leta 2022 pričnete s pripravo in oddajo eZahtevkov:

  1. iz programa za plače, ki ima implementirano povezavo do vmesnika za prenos eBOL in oddajo eZahtevkov  (Vmesnik eBOL in eNDM – modul eNDM) ali
  2. prek portala SPOT – izberete postopek Nadomestila (refundacije).

Načrtovano obvezno vlaganje pomeni nadgradnjo obstoječega prostovoljnega vlaganja in smiselno digitalizacijo po uvedbi elektronskega bolniškega lista. Tega delodajalci preko portala SPOT prevzemajo že od februarja leta 2020 naprej.

Vir: ZZZS

Delite to zgodbo, izberite svojo platformo!

OSTANIMO V STIKU

Vas zanimajo novosti, posebne ponudbe in
ostale novice? Obljubimo, ne bomo nadležni.