Objavljeno: 12.04.2024Kategorije: Aktualne informacije

Davčni zavezanec lahko dohodke iz tujine napove že med letom, lahko pa v ugovoru zoper Informativni izračun dohodnine. V primeru, da so dohodki iz tujine edini dohodki zavezanca, pa mora sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine, saj ne bo prejel Informativnega izračuna dohodnine.

Dohodke, ki so vključeni v letno davčno osnovo za odmero dohodnine, zavezanec napove bodisi z medletnimi napovedmi za odmero akontacije dohodnine ali najpozneje v ugovoru zoper Informativni davčni obračun oziroma v letni napovedi za odmero dohodnine.

Kaj, če tega ne naredi?

V primeru, da ne vloži davčne napovedi, navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke oz. če ne vloži ugovora zoper informativni izračun dohodnine, v katerem so navedeni neresnični, nepravilni ali nepopolni podatki, stori prekršek, ki se kaznuje z globo.

Več o tem si lahko preberete tukaj:

Kako Finančna uprava preverja podatke?

Finančna uprava avtomatsko pridobiva podatke v okviru mednarodne izmenjave podatkov o dohodkih, ki so jih rezidenti Republike Slovenije dosegli v tujini. Te podatke nato primerjajo s podatki zavezancev, ki so jih napovedali v medletnih oz. letnih napovedih za odmero dohodnine.

Če ugotovijo razhajanja v podatkih, začnejo postopke nadzora, ki so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. V primeru ugotovljenega neizpolnjevanja obveznosti napovedovanja dohodkov Finančni upravi, so uvedeni prekrškovni postopki.

 

Zeus, povzeto po FURS

Delite to zgodbo, izberite svojo platformo!

OSTANIMO V STIKU

Vas zanimajo novosti, posebne ponudbe in
ostale novice? Obljubimo, ne bomo nadležni.