V letošnjem letu so zaradi dviga povprečne plače v letu 2023 višji tudi prispevki za samostojne podjetnike.

Višina prispevkov za s.p. je vezana na višino povprečne plače v preteklem letu. Ker se je povprečna plača v letu 2023 zvišala, se bodo zvišali tudi prispevki, ki jih plačujejo samostojni podjetniki. V njih so zajeti prispevki za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter starševsko varstvo in za zaposlovanje. Minimalni prispevki se računajo od osnove, ki je 60 % povprečne plače v Sloveniji v preteklem letu, maksimalni pa od 3,5-kratnika povprečne plače v preteklem letu.

Minimalni prispevki za s.p. znašajo 544,04 €, maksimalni pa 3.004,40 €.

Če boste v letošnjem letu prvič ustanovili s.p., boste prvo leto plačevali zgolj polovico prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto pa 30 % manj od obveznih. Velja izključno ob prvem vpisu fizične osebe (samostojnega podjetnika) v Poslovni register Slovenije.

Vpis samostojnega podjetnika v Poslovni register Slovenije lahko pri nas opravite brezplačno. Za vas uredimo tudi oddajo davčnih podatkov na FURS in prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Pišite nam na info@rs-zeus.si ali nas pokličite na 05 909 63 50 in podali vam bomo več informacij.

 

Zeus

Delite to zgodbo, izberite svojo platformo!

OSTANIMO V STIKU

Vas zanimajo novosti, posebne ponudbe in
ostale novice? Obljubimo, ne bomo nadležni.